stav

Članice Pussy Riot: Amnestija je Putinov politički marketing

Autor: Mirjana Rakela
30.12.2013.
Dvije članice punk grupe Pussy Riot održale su svoju prvu, zajedničku konferenciju za novinare, nakon povratka u Moskvu. Maria Aljohina i Nadežda Tolokonjikova iz zatvora su izašle dva mjeseca prije isteka dvogodišnje kazne. Ammnestija ruskog predsjednika Vladimira Putina je, prema procjenama aktivista za ljudska prava, obuhvatila manje od 1.500 zatvorenika. Uz mlade muzičarke najpoznatiji amnestirani je bivši vlasnik Yukosa Mihael Hodorkovski.“Divno je ,izuzetno smo sretne što smo ponovno u Moskvi”, rekla je Nadežda Tolokonjikova.

Susret s novinarima organiziran je zahvaljujući opozicijskoj Dozd televiziji i to u neposrednoj blizini katedrale Krista spasitelja odakle je krenula njihova priča. Članice grupe izvele su punk molitvu u februaru 2012. kojom se željele dići glas protiv kandidature tadašnjeg premijera Vladimira Putina za predsjednika države i to treći put.

Njihova kritika Putinovog postupka završila je optužbom za huliganizam i vjersku mržnju. Osudjene su na zatvorke kazne i to u radnim kolonijama izvan Moskve, koje podsjećaju na sovjetske gulage.

Željeli smo objasniti vezu izmedju Putina i Ruske pravoslavne crkve, a nikako povrijedite vjernike rekle su djevojke. Odgovarajući na pitanje da li je njihov nastup bio umjetnički izraz ili politički aktivizam Nadežada je rekla:

“Nikada nismo dijelile to dvoje. Izrazili smo naša politička uvjerenja na način koji nam je blizak, kroz konceptualnu umjetnost”.

Dvije djevojke ponovile su da su amnestirane isključivo zato da bi bio poboljšan imidž Rusije na Zapadu, a uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju u februaru 2014. a koje su Putinov “najdraži projekt”.

Aljohina je je opužila Rusku pravoslavnu crkvu da je odgovorna za njihovo hapšenje i zatvaranje.

Marija i Nadežda su najavile projekt “Zona prava” koji bi trebao pomoći u zaštiti prava osudjenika u ruskim zatvorima.

Slučaj Pussy Riot izazvao je oštre reakcije na Zapadu, no domaća javnost imala je manje simpatija za djevojke. Putin koji negira da se u Rusiji ljudi zatvaraju zbog političkih razloga rekao je da amnestija pokazuje koliko je ruska država humana.
Sama Aljohina odbacila je tu vrstu humanosti i ponovila da se više radi o Putinovom poltičkom marketingu, te da se njen odnos prema predsjedniku nije promijenio.

“Našu pjesmu ćemo nastaviti pjevati do kraja”, rekle su članice grupe.

Još članaka

 • Podrška za Bogdan Bogdanović Biblioteku Beograd

  Podrška za Bogdan Bogdanović Biblioteku Beograd

  Knjiga o biblioteci arhitekte Bogdan Bogdanović Biblioteka Beograd dokumentuje rad čuvenog beogradskog arhitekte, pisca i profesora Bogdana Bogdanovića, koji je međunarodno poznat po brojnim…

  15.07.2019.
 • Književnošću protiv komšijske mržnje na Balkanu
  Autor: SEEcult

  Književnošću protiv komšijske mržnje na Balkanu

  Novo jačanje desnice i višedecenijski zategnuti odnosi susednih zemalja, koji su 90-ih imali i kulminaciju u krvavom raspadu Jugoslavije, a i danas su uvrežena…

  10.06.2019.
 • Intervju sa reporterom Krstom Lazarevićem o filmu „Coming of Rage“
  Autor: stry.tv

  Intervju sa reporterom Krstom Lazarevićem o filmu „Coming of Rage“

  Film „Coming of Rage“ reportera Krste Lazarevića govori o njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini. Krsto redovno izvještava razne medije o zapadnom balkanu i Bosni…

  19.06.2019.
Loading...