stav

Da li nas kultura zbližava?

Autor: Civic Energy Center
16.02.2017.

Tema poslednje u nizu debate Mitrovačkog društvenog kluba „Da li nas kultura zbližava“ bila je kultura i njen uticaj na odnose Srba i Albanaca na Kosovu. Koliko je kultura važna i kolika je njena moć u kreiranju jednog društva, ali i o tome gde se ona izgubila danas, na tribini pod nazivom „Da li nas kultura zbližava“, govorili su Borka Pavićević iz beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju i v.d. direktor Narodnog Pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, Nenad Todorović.

Kultura može strahovito da podigne granice tako da termin „kultura ne poznaje granice“ bi kroz svoje postupke trebalo učiniti živećim, što nije uvek bio slučaj u našem društvu – smatra direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Borka Pavićević. S druge strane, ništa kao umetnost ne može  doneti oslobođenje. Onome što se kumulira kao velika trauma, često jedna dobra predstava bude mnogo veće oslobođenje i pročišćenje nego što to bude hiljade seminara i pregovora. Ipak je umetnost ono što ostaje kao istorija i bude inspiracija drugima – istakla je Pavićević.

Govoreći o tome da li kultura odnosno umetnost između Srba i Albanaca poznaje granice, Todorović je rekao da iako i posle petnaest godina koliko između srpskih s jedne i albanskih umetnika s druge strane nema neke konkretne poslovne komunikacije, to ne predstavlja toliki problem koliko je problem činjenica da mi ne znamo šta se dešava kod nas samih.

U, današnjoj demenciji civilizacije, kako je Todorović kazao, neophodan je razum i treba neprekidno govoriti ne bi li se neko dozvao razumu, a kroz umetnost je to, prema njegovom mišljenju, moguće”, potkrepljujući svoju tvrdnju primerom Šekspira koji je promenio civilizaciju.

Politika i kultura ruku pod ruku

U današnje vreme kada je sve oko nas politika, Borka Pavićević smatra da je kultura prava jedino ako ima kritičku moć jer je zadatak kulture da bude kritika politike, da bude subverzivna naspram onih koji drže moć u današnje vreme politike i političara.

U savremenom svetu, političari i javne ličnosti su zapravo ti koji utiču na kulturu, između ostalog i narušavanjem autentničosti jezika. Ona smatra da se kroz neadekvatno svakodnevno izražavanje i ponašanje onih koji bi trebalo da nam budu primer, stvara „kič čovek“ koji predstavlja izvor potencijalnog nasilja.

Na Kosovu se stalno govori o umetnosti kao načinu pomirenja ali ne može umetnost da miri zavađene strane, tvrdi Todorović. „Ratom se menjaju granice, a onda se narodi mire.To je istorijski koncept i ne možemo očekivati da umetnost menja stvari dok to ne rade oni koji su odgovorni za to“.

O svom posredovanju u saradnji srpskih i albanskih umetnika,Borka Pavićević kaže da njeno životno iskustvo ne dozvljava da tako nešto doživljava kao nešto teško i nemoguće. Jedino oni koji su bili kritični prema svojim sopstvenim fašizmima,mogu biti nosioci mira. Oni koji su produkovali ratove i sukobe to ne mogu biti kaže Pavićevićeva i napominje da saveze moramo da uspostavljamo svi kako bi imali iole normalno društvo.

Govoreći o trenutnim aktivnostima pozorišta na čijem čelu se on nalazi, Todorović je najavio dve nove predstavena na kojima se radi. Kaže da one ne mogu da budu konačno pomirenje između Srba i Albanaca ali kao i projekti na kojima su radili Centar za kulturnu dekontaminaciju sa kolegama iz Prištine, jesu svojevrsna jugoslovenska reminiscencija na civilizovani život nas zajedno. Način da se pronađe najiskrenija komunicija na osnovu nečega što je lepota.

Borka Pavićević je razgovor o umetnosti i njenom uticaju na život svih nas, završila citatom jednog od najznačajnijih kineskih filozofa, Lao Cea da “Uvek većina treba da se pokloni pred manjinom. Onaj ko je jači, treba da uvaži slabijeg jer tako dođe do ravnoteže, a upravo tu su naše istorijske greške”.

Interesovanje građana i za ovu debatu MSC-a bilo je veliko,a gostovanje gospođe Pavićević koja važi za zanimljivog govornika,privuklo je pre svega mlade Mitrovčane.

Preuzeto sa http://civicenergycenter.org

Još članaka

Loading...