stav

Drug-ca žena – sećanje

Autor: Jasmina Tešanović
24.05.2019.

Pre sad više od četrdeset godina, u oktobru 1978. godine u SKC u Beogradu održan je prvi feministički skup u istočnoj Evropi, po imenu „Drug-ca žena“, na inicijativu Žarane Papić, i uz podršku Dunje Blažević (tadašnje direktorke SKC) i Jasmine Tešanović.

„Lista učesnica i učesnika danas kad je pogledaš je neverovatna: od naših ex-YU žena zmajeva kao Slavenka Drakulić do svetskih zvezda a la Dacia Maraini. Nemam kod sebe sad tu listu da vam je prekucam… ali mogu da vam ukratko prepričam šta se tu zbilo. SKC je bio “hot” scena tih godina: od konceptualista do političkih everzivnih zbivanja. Mi smo radile nešto što je bio skok u prazno u tom trenutku u SFRJ kad je Konferencija Žena zvanično rešavala i rešila sva ženska pitanja. Na početku su nas gledale zvanične žene belo i blagonaklono, a onda je krenula iznenadna i podmuklo hajka. Iz Politike, iz Večernjih novosti, zvali su nas razmaženim buržujkama na visokim potpeticama koje unose ideologiju sa trulog Zapada umesto da siđu u radničke rudnike. (…)

Na kraju tog skupa, Dunja je morala da polaže račune raznim komitetima, posebno je bio ljut neki Todo Kurtović, ne znam da li ga se sećate, ja se samo sećam da je objavljivao neke silne knjige… Žarana je imala razne probleme sa poslom… a moja malenkost je dobila dosije u kome je pisala samo jedna reč: “feministkinja”…kao da sam teroristkinja. (…)

Vratimo se na Drug-ca zena. Ne mogu da vam prepričam šta smo sve tamo govorile, znam da su sve ženske grupe kasnije krenule na neki način iz tog skupa. Moj drug koji mi je nosio gajtane dok sam snimala, da bi opravdao svoj boravak među ženama feministkinjama (mada su bili tu i Vuk Stambolović i Ljuba Stojić, i jos neki) prokomentarisao je: „Ej pa ovo su dobre ribe, a ja mislio da su feministkinje neki akrepi.“ Pametne i lepe žene svih doba je ono što je najviše dojmilo javnost tih dana i što je izazvalo frku. Danas se o tom skupu rade internacionalni radovi: rado pomažem studentkinjama koje sada žele od toga da krenu na trećem talasu feminizma.

Iako mi ti filmovi stoje u garaži, zemlja se raspala, Dunja se odselila, Žarana umrla. Nedavno je u Beogradu organizovan skup povodom Drug-ca zene iz 1978. Bile su tu Vesna Pešić, Borka Pavićević Vuk Stambolović, Ljilja Gaković, Nada Ler, Nadežda Cacinović, Sofija Trivunac, Sonja Drljević i ja… (razgovor vodila Nadežda Radović) ali molim vas pročitajte šta je Žarana izjavila 2000. posle pada Miloševića u intervjuu Svenki Savić. I ne zaboravite: Žarana je bila naša feminitička zvezda vodilja bez obzira što je u nas ljudi rado pokrivaju svojim lažnim sjajem.“ – Jasmina Tešanović

„Ima nekoliko stvari koje su značajne, da je u feminističkim inicijativama bivše Jugoslavije postojao jedan izuzetno važan politički potencijal, a to je da feministkinje nisu bile zavedene i nisu se dale zavesti po tri tačke.

Nije ih zaveo nacionalizam, zato što je bilo jasno da je to vertikalna patrijahalna struktura. Nisu bile komunističko nostalgične, znači da misle da je sve propalo ako je pao Berlinski zid, bez obzira na pozitivne neke rezultate socijalističkog poretka.

Nisu se dale zavesti nekom euforijom parlamentarne demokratije, zato što je bilo jasno da opet žene neće biti prisutne, tako da su pad Berlinskog zida i ratovi bivše Jugoslavije pokazali nama feministkinjama i ostalim aktivistkinjama koliko zapravo tek mora da se radi i koliko je potrebna politička mobilizacija i da mora zapravo da se radi protiv struje, protiv struje isključivanja, protiv rasističke struje, protiv etničkog čišćenja i protiv zatvaranja u vlastite granice, zapravo princip je bio da se stalno prekoračuju granice i to su ženske grupe dosledno radile, čak i kad drugi nisu, ta konstantna saradnja. Tu postoji jedan kontinuitet.“ – Žarana Papić (1949 – 2002)

Odlomci preuzeti iz teksta Jasmine Tešanović, 2008. godine.

Još članaka

Loading...