stav

Godinu dana posle, maj 2014 – maj 2015.

Autor: CZKD
27.05.2015.

18. maja 2014, Kosta Milovanović
Oko podneva smo otpremili žene i decu, a oko 16h čamcem prešli na valjda jedino ostrvo u Obrenovcu – staro groblje i naselje Gaj. Odatle su helikopterima prebacivali žene i decu, a mi smo otisli kod Đoleta, druga koji tu ima kuću.

Prošetao sam nazad da se raspitam za situaciju i video gužvu na jednom mestu. Nisam stigao dovoljno brzo pošto je predsednik vlade Vučić već ulazio u helikopter. Uglavnom, za muškarce je bila predviđena evakuacija preko mosta na Savi kod TENTa. Tako smo i utekli. Kako god, u Obrenovcu se voda polako povlači, ali je i dalje velikim delom pod vodom.

Ima dosta žrtava… razmere štete će se tek meriti. Naša kuća, kola…su ostali pod vodom. Glave na broju. Trenutno smo kod moje sestre u Beogradu. Nije gotovo, očekuje se poplavni talas Save.

30. septembar 2014.
„Obrenovac je prisutan“ je interaktivna audio instalacija nastala kao rezultat dugogodišnjeg osećanja beznađa povodom političke situacije u Srbiji, a koje je kulminiralo osećanjem besa i očaja izazvanih ponašanjem Premijera Srbije tokom i nakon poplava koje su zadesile mnoge gradove u Srbiji. Ovaj zvučni performans kombinacija je dokumentarnog i igranog materijala, ali posebnu snagu mu daje i prisustvo Žene iz Obrenovca, koja će nakon emitovanja snimljenog materijala, podeliti sa publikom određena osećanja i intimne istine vezane za poplave u njenom gradu.

Oslobođeni svake objektivnosti, jer se bavimo umetnošću a ne istraživačkim novinarstvom, želimo da skrenemo pažnju na samo jednu od mnogo važnih tema u našem društvu, o kojima gotovo niko ne govori. Cenzura postoji, ako na nju pristajemo; makete blistaju, dok o nasipima ne mislimo.

Autori instalacije ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci, nevladinoj organizaciji i ne bave se nikakvom vrstom društveno-političkog aktivizma. Bave se samo umetnošću i ovim postupkom žele da preispitaju svoje saučesništvo u brutalno neukusnoj demagogiji Premijera i njegovih istomišljenika, kao i mrtvačko-konzumersku pasivnost prestravljenih građana Srbije.

CZKD je jedini prostor u Beogradu, od mnogih koje smo kontaktirali, koji je pristao da nam ustupi termin i prostor za ovaj neprofitni projektat.

 27. april 2015.
Povodom godinu dana rada Vlade Srbije, premijer Aleksandar Vučić održaće danas svečanu sednicu Vlade u Rudarskom basenu „Kolubara“, na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje“.
Nakon sednice, premijer Vučić i ministri prisustvovaće puštanju u rad rotornog bagera „glodar 3“ i proizvodnog sistema za otkrivanje jalovine, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

25. maj 2015.
JUTRO POSLE POTOPA: NS pod vodom, proglašena vanredna odbrana od poplava
Nakon obilnih padavina koje su u Novom Sadu trajale gotovo čitavu noć, veliki grada ostao je pod vodom, a trenutno su najugroženiji stanari prigradskih naselja. Upravo zato, štab za vandredne situacije Novog Sada je proglasio redovnu odbranu od poplava na teritoriji , dok se vandredna proglasila u Kovilju, na Slanoj bari, Vidovdanskom naselju i Klisi.

POTOP U GOLUPCU: Grad razbijao prozore i izloge, bujica nosila automobile
Golubac je juče pogodilo katastrofalno nevreme. Najpre se na njega sručio grad, a onda je ceo grad poplavljen.
Tokom cele noći radile su pumpe kojima je ispumpavana voda iz poplavljenih delova grada, a Golubac jutros izgleda kao posle katastrofe.
Veliki broj ljudi je na ulicama i čisti posledice bujice i nevremena praćenog gradom.  Na ulicama je dosta blata.

Još članaka

 • Zaštita javnog dobra, a ne seča Košutnjaka radi privatnih interesa!

  Zaštita javnog dobra, a ne seča Košutnjaka radi privatnih interesa!

  Stručnjaci i organizacije civilnog društva zahtevaju da se regulacijom kompleksa Avala filma obezbedi zaštita javnog dobra i pravo stanovništva Beograda na zdravu i očuvanu…

  10.07.2020.
 • Pismo ohrabrenja
  Autor: Suada Kapić

  Pismo ohrabrenja

  Sada, aprila 2020. godine (dok traje planetarni napad korona virusa), sjedim na Grbavici u Sarajevu, na istoj lokaciji kao i onda – 1992 (kad je počela…

  03.04.2020.
 • Kad biste prvi put videli Borku
  Autor: Dubravka Stojanović

  Kad biste prvi put videli Borku

  Ne znam da napišem tekst o Borki. Borka ne staje u tekst. Ni kad bih samo nabrajala ne bi se njena biografija mogla sabiti…

  27.06.2020.
Loading...