stav

Godinu dana posle, maj 2014 – maj 2015.

Autor: CZKD
27.05.2015.

18. maja 2014, Kosta Milovanović
Oko podneva smo otpremili žene i decu, a oko 16h čamcem prešli na valjda jedino ostrvo u Obrenovcu – staro groblje i naselje Gaj. Odatle su helikopterima prebacivali žene i decu, a mi smo otisli kod Đoleta, druga koji tu ima kuću.

Prošetao sam nazad da se raspitam za situaciju i video gužvu na jednom mestu. Nisam stigao dovoljno brzo pošto je predsednik vlade Vučić već ulazio u helikopter. Uglavnom, za muškarce je bila predviđena evakuacija preko mosta na Savi kod TENTa. Tako smo i utekli. Kako god, u Obrenovcu se voda polako povlači, ali je i dalje velikim delom pod vodom.

Ima dosta žrtava… razmere štete će se tek meriti. Naša kuća, kola…su ostali pod vodom. Glave na broju. Trenutno smo kod moje sestre u Beogradu. Nije gotovo, očekuje se poplavni talas Save.

30. septembar 2014.
„Obrenovac je prisutan“ je interaktivna audio instalacija nastala kao rezultat dugogodišnjeg osećanja beznađa povodom političke situacije u Srbiji, a koje je kulminiralo osećanjem besa i očaja izazvanih ponašanjem Premijera Srbije tokom i nakon poplava koje su zadesile mnoge gradove u Srbiji. Ovaj zvučni performans kombinacija je dokumentarnog i igranog materijala, ali posebnu snagu mu daje i prisustvo Žene iz Obrenovca, koja će nakon emitovanja snimljenog materijala, podeliti sa publikom određena osećanja i intimne istine vezane za poplave u njenom gradu.

Oslobođeni svake objektivnosti, jer se bavimo umetnošću a ne istraživačkim novinarstvom, želimo da skrenemo pažnju na samo jednu od mnogo važnih tema u našem društvu, o kojima gotovo niko ne govori. Cenzura postoji, ako na nju pristajemo; makete blistaju, dok o nasipima ne mislimo.

Autori instalacije ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci, nevladinoj organizaciji i ne bave se nikakvom vrstom društveno-političkog aktivizma. Bave se samo umetnošću i ovim postupkom žele da preispitaju svoje saučesništvo u brutalno neukusnoj demagogiji Premijera i njegovih istomišljenika, kao i mrtvačko-konzumersku pasivnost prestravljenih građana Srbije.

CZKD je jedini prostor u Beogradu, od mnogih koje smo kontaktirali, koji je pristao da nam ustupi termin i prostor za ovaj neprofitni projektat.

 27. april 2015.
Povodom godinu dana rada Vlade Srbije, premijer Aleksandar Vučić održaće danas svečanu sednicu Vlade u Rudarskom basenu „Kolubara“, na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje“.
Nakon sednice, premijer Vučić i ministri prisustvovaće puštanju u rad rotornog bagera „glodar 3“ i proizvodnog sistema za otkrivanje jalovine, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

25. maj 2015.
JUTRO POSLE POTOPA: NS pod vodom, proglašena vanredna odbrana od poplava
Nakon obilnih padavina koje su u Novom Sadu trajale gotovo čitavu noć, veliki grada ostao je pod vodom, a trenutno su najugroženiji stanari prigradskih naselja. Upravo zato, štab za vandredne situacije Novog Sada je proglasio redovnu odbranu od poplava na teritoriji , dok se vandredna proglasila u Kovilju, na Slanoj bari, Vidovdanskom naselju i Klisi.

POTOP U GOLUPCU: Grad razbijao prozore i izloge, bujica nosila automobile
Golubac je juče pogodilo katastrofalno nevreme. Najpre se na njega sručio grad, a onda je ceo grad poplavljen.
Tokom cele noći radile su pumpe kojima je ispumpavana voda iz poplavljenih delova grada, a Golubac jutros izgleda kao posle katastrofe.
Veliki broj ljudi je na ulicama i čisti posledice bujice i nevremena praćenog gradom.  Na ulicama je dosta blata.

Još članaka

 • Šamari
  Autor: Borka Pavićević

  Šamari

  Pod naslovom „Jutka iz našeg sokaka“ u poslednjem broju nedeljnika „Novi magazin“ „na fonu“ snimka opštine Brus, u svakom slučaju potkopaoničkog predela, objavljene su…

  18.03.2019.
 • Potpisana Platforma Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji
  Autor: Beta

  Potpisana Platforma Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji

  Predstavnici 20 nevladinih organizacija potpisali su danas u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, u cilju zaštite i…

  11.04.2019.
 • Biti Goran Vesić
  Autor: Ljubodrag Stojadinović

  Biti Goran Vesić

  Neće biti lako budućim biografima izvesnog Vesić Gorana, kad se budu prihvatili posla da ispišu njegov raskošni životopis. Ali, za takav poduhvat još ima…

  15.03.2019.
Loading...