stav

Kriv je Šahin?

Autor: Safeta Biševac
18.03.2015.

Da li, četiri dana nakon pada helikoptera i pogibije sedam ljudi, znamo zašto se tragedija desila? Ima li krivih i odgovornih ili je reč o spletu nesrećnih okolnosti? Odgovori na oba pitanja su odrečni, ali možda nam bude jasnije nakon izveštaja komisija. U vreme pisanja ovog teksta, prvi izveštaj još nije saopšten, ali se nadam da neće biti kao u slučaju „Topčider“. Nesreća je ujedinila Srbiju, koja je, tužna i žalosna, sluđena raznim kontradiktornim informacijama i glasinama. Oglasio se i premijer Aleksandar Vučić, koji vidi „hajku“ protiv ministara Gašića i Lončara. „Ja preuzimam odgovornost. Da su me pitali, a nisu, ja bih rekao – spasite dete. Gašića i Lončara ne dam.“

Ja vidim „zamenu teza“. Niko nije protiv spašavanja deteta, ali ima pravo da pita da li je moralo tako. Postavljanje pitanja nije hajka, a nije ni, daleko bilo, skrnavljenje uspomena na izginule. O njima je pravu stvar na komemoraciji kolegama u Novom Pazaru rekao doktor Nermin Duštinac: „U zemlji u kojoj je normalno da deca rađaju decu, gde ne postoji sloboda kretanja, jer svaka kiša može odseći ceo jedan kraj, gde šest junaka u borbi za jedan petodnevni život postaju ptice bez krila leteći u višedecenijski starom helikopteru. U zemlji gde je važno gde će helikopter sleteti, a ne i da li će sleteti, postoje pojedinci spremni da polože svoj život u ime humanosti.“
Niko ne treba da sumnja u dobre namere ministara Lončara i Gašića, ali ovaj slučaj i te kako „smrdi“. Meni je i dalje teško da poverujem da su postojali opravdani razlozi da beba, prvobitno upućena sanitetskim vozilom za Kragujevac, bude helikopterom preusmerena za Beograd. Medijska promocija nije opravdan razlog, a ne verujem da su se kamere i novinari slučajno zatekli na Aerodromu „Nikola Tesla“.
Nije zadatak premijera i ministara da spašavaju zavejane, poplavljene, oslobađaju otetu i prevoze bolesnu decu. Njihova je dužnost da stvaraju uslove da državne službe i institucije budu spremne za takve slučajeve i reaguju. Ministar zdravlja i njegovo ministarstvo bi tako trebalo da se potrude da bolnice i van Beograda budu sposobne da leče najteže obolele. Ukoliko svoj primarni zadatak ne rade efikasno, džabe im medijska promocija i praksa da krivicu svaljuju na prošle, složiću se sa SNS, katastrofalno loše vlasti. Ali, šta su oni uradili za ove tri godine koliko vladaju? Ne može se, ipak, uvek i sve tražiti od Vlade Srbije. Novi Pazar je grad sa više od 100 hiljada stanovnika i najvišim prirodnim priraštajem u Srbiji. Opšta bolnica je, pored renoviranja i nekih novih aparata, u lošem stanju, pogotovo neonatologija. Šta ste vi, dragi moji zemljaci, učinili da bude bolje? Zar je gradska uprava morala milione da daje za FK Novi Pazar, Gradski stadion, „besplatne“ bajramske i ostale koncerte zvezda „Granda“ i slične? Zar nije Bolnica preča? Nemam ništa protiv gradnje verskih objekata, štaviše, ali mora li svaki zaselak da ima „najveću i najljepšu džamiju“? Zar ne bi „sevap“ bio da su te pare uložene u opremanje Bolnice?
Možda su odgovornost i krivca za ovu tragediju daleko od vlasti i političara? „Izgiboše svi zbog nezrele majke“, zaključio je Alo. Ma da, kriva je maloletna majka, koja je navodno hranila bebu kravljim mlekom. Sumnjičim i oca, čim je u zatvoru. Šta ćemo ukoliko se sutra teško razboli neko dete čiji roditelji odbijaju vakcinaciju? Pošto je njihova odgovornost, ukoliko su punoletni, sigurno veća od odgovornosti maloletne majke iz Novog Pazara, predlažem da ih javno kamenujemo na Terazijama. Ako postoji dno novinarstva, dostigli smo ga ovih dana, ali plašim se da možemo još „dublje“. Kao i cela Srbija, uostalom.
Možda je odgovorna i kriva beba? Šahin, beše? Morao je sad da se rodi? Što nije sačekao bar dve godine? Majka bi mu postala punoletna, a Srbija će do tada, najavio premijer, biti zemlja sreće i blagostanja.

Preuzeto sa Danas online.

Još članaka

Loading...