stav

Obustava javnih uvida u planska dokumenta mora biti u skladu sa zakonom

17.07.2020.

Stručnjaci i organizacije civilnog društva zahtevaju da sprovođenje planskih procedura bude u skladu sa zakonom i bezbednosnim merama i da izjave nadležnih prate zakonom propisane procedure.

Povodom izjave koju je glavni urbanista Grada Beograda, Marko Stojčić, dao dnevnom listu Politika, a u kojoj je javnost obavestio o tome da se, iz epidemioloških razloga, do daljnjeg obustavljaju javni uvidi u planska dokumenta i javne rasprave o istim, stručnjaci i organizacije civilnog društva pozivaju nadležne organe da ovu izjavu potkrepe i odgovarajućim zvaničnim odlukama nadležnih organa, kako bi se izbegle sve nedoumice i garantovalo zakonom propisano pravo građana da učestvuju u procedurama urbanističkog planiranja.

Gradski urbanista je dana 15.7.2020. godine listu Politika izjavio da se „obustavljalju novi javni uvidi u planska dokumenta i javne sednice dok se epidemiološka situacija ne stavi pod kontrolu“. Ovakva izjava je data samo dan nakon što je okončan rani javni uvid u plan detaljne regulacije za kompleks „Avala filma“, GO Čukarica, koji je održan uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, a uz značajno ograničavanje prava građana da učestvuju u proceduri ranog javnog uvida. Naime, građanima je bilo oduzeto pravo da svoje primedbe predaju lično Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove prilikom čega je Sekretarijat po zakonu dužan da primedbe zavede i dodeli im delovodni broj, već su upućivani da svoje primedbe ostave u kutiji u holu Gradske uprave.

Izjava gradskog urbaniste do danas nije potkrepljena zvaničnom odlukom gradskih organa niti je objavljena na zvaničnoj internet stranici Gradske uprave grada Beograda, zbog čega javnost može biti dovedena u zabludu da su obustavljeni tekući rani javni uvidi i javni uvidi u planska dokumenta, kao što je rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije bloka 39, GO Novi Beograd, kojim se predlaže prenamena prostora namenjenog izgradnji visokoškolskih ustanova u lokaciju za izgradnju službene zgrade MUP, sa heliodromom.

U skladu sa navedenim, stručnjaci zahtevaju da nadležni organi Grada Beograda donesu zvaničnu odluku kojom će se tekući rani javni uvidi i javni uvidi prekinuti i nastaviti po završetku vanredne situacije, a planirani rani javni uvidi i javni uvidi odložiti, i da detalje ove odluke učine dostupnim javnosti.

Potpisnici saopštenja su organizacije civilnog društva i pojedinci koji se bave urbanizmom, kulturom i zaštitom prirode i životne sredine, članovi radne grupe koja je prethodno dostavila Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda više od 7 hiljada primedbi na sporni Elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa „Avala filma“ na Košutnjaku, kojim je najavljeno uništavanje oko 30ha šuma radi izgradnje skoro 420.000 m2 novog stambenog i 150.000 m2 komercijalnog prostora. Peticiju kojom se traži obustavljanje planova za uništavanje šume na Košutnjaku, do ovog trenutka potpisalo je skoro 50 hiljada građana.

 

Podnosioci zahteva:   

Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Evropa Nostra Srbija, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju Polekol, RERI, Svetska organizacija za prirodu WWF, Dragoljub Bakić, Ksenija Radovanović

Još članaka

 • ZAUSTAVITI NASILJE POLICIJE NAD AKTIVISTIMA U MAJDANPEKU

  ZAUSTAVITI NASILJE POLICIJE NAD AKTIVISTIMA U MAJDANPEKU

  Beograd, 30.09.2022. Platforma Tri slobode ZAUSTAVITI NASILJE POLICIJE NAD AKTIVISTIMA U MAJDANPEKU Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme “Tri slobode” zahtevaju hitnu reakciju institucija…

  03.10.2022.
 • Podrška borbi protiv rata i represije!

  Podrška borbi protiv rata i represije!

  Podrška borbi protiv rata i represije! Kolektivu Chto delat od dela kolektiva predstave Novi ljudi: Aleksandra Sekulić, Ana Isaković, Ana Stojanović Bartoli, Arion Aslani,…

  23.03.2022.
 • POVODOM NAJAVE POKRETANJA INICIJATIVE PRED GRADSKOM KOMISIJOM ZA SPOMENIKE I NAZIVE TRGOVA I ULICA

  POVODOM NAJAVE POKRETANJA INICIJATIVE PRED GRADSKOM KOMISIJOM ZA SPOMENIKE I NAZIVE TRGOVA I ULICA

  Povodom najave pokretanja inicijative Pokreta slobodnih građana (PSG) da se ime Borka Pavićević dodeli javnoj površini u Beogradu, koja je oivičena ulicama Birčaninova, Bulevar…

  20.10.2022.
Loading...