stav

Osamdeseti rođendan Danila Kiša

Autor: CZKD
22.02.2015.

Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša otvaramo arhiv programa vezanih za njegovo stvaralaštvo.

 

*Fotografije br.1- br. 6:

„Čitati i gledali Peščanik/Projekcija filma reditelja Sabolča Tolnaia i razgovor“

15.oktobra 2012.godine navršilo se 23.godine od smrti Danila Kiša. Ovaj „Kišov oktobar“ obeležen je u okviru programa CZKD Bioskop projekcijom filma „Peščanik“  (Fövenyóra), reditelja Sabolča Tolnaia (Szabolcs Tolnai), po delima Danila Kiša i razgovorom nakon završene projekcije.

Scenario filma PEŠČANIK je inspirisan porodičnom trilogijom Danila Kiša. Priča crnogorsko-jevrejsko-mađarske porodice se iscrtava u toku traganja već odraslog sina, Andreasa  Sama, za izgubljenim detinjstvom, za svetom, koji je potisnut ratovima zauvek potonuo na dno sećanja.

PEŠČANIK je anatomija besciljne mržnje i straha.

 

Razgovor:  Čitati i gledati „Peščanik“

Učestvuju:  književni kritičar i prevodilac Viktorija Radič, filmski kritičar Srđan Vučinić, i autor filma Sabolč Tolnai. Moderira: Aleksandra Sekulić.

Više o događaju ovde.

 

*Fotografije br. 7- br. 11:

„Međunarodni skup pisaca Danilo Kiš (1935 – 2005), Između poetike i politike“

15. i 16.  juna 2005. godine održan je okrugli sto pisaca i književno veče učesnika skupa, predstavljanje knjiga i razgovori sa gostima, kao i video-projekcije.

Učesnici:
Vladimir Arsenijević, Vladimir Bacunov, Muharem Bazdulj, Laslo Blašković, Balša Brković, Zoran Đerić, Milan Đorđević, Alaksandar Hemon, Fatos Lubonja, Mihajlo Pantić, Andžej Stasiuk, Igor Štiks, Kšištof Varga, Nenad Veličković

Više o događaju na ovom linku.

 

*Fotografije br. 12- br. 15:

Predstava „Skladište“ Danila Kiša, fotografije, press clipping, i video, 1996.godina

Audio snimak, 1999. godina, povodom desetogodišnjice snimka

 

*Knjiga „Između poetike i politike“ koja sadrži materijale sa Međunarodnog skupa pisaca održanog u Centru za kulturnu dekontaminaciju od 15. do 17. juna 2005, povodom sedamdesetogodišnjice piščevog rođenja predstavljena je 7. aprila 2011. u CZKDu. Knjigu je priredila Mirjana Miočinović. Ovim izdanjem Centar za kulturnu dekontaminaciju započio je ediciju Transkripti.

Knjigu su predstavili Borka Pavićević (izdavač), Mirjana Miočinović (priređivač) i Metaklinika, (dizajn).

Prvi deo knjige čine fragmente razgovora kojeg je vodio sa njim Boro Krivokapić (1982.), kao i transkript III epizode serije „Goli život“ Danila Kiša i Aleksandra Mandića, uz Mandićev uvodni tekst.

U drugom delu knjige nalaze se transkripti razgovora sa Međunarodnog skupa pisaca koji je održan od 15. do 17. juna 2005. u Centru za kulturnu dekontaminaciju (učestvovali: Nenad Veličković, Laslo Blašković, Kšištof Varga, Aleksandar Hemon, Fatos Lubonja, Muharem Bazdulj, Milan Đorđević, Mihajlo Pantić, Vladimir Arsenijević, Zoran Đerić), kao i tekstovi autora koji su iz nekog razloga bili sprečeni da prisustvuju skupu (Vladimir Bacunov, Aleš Debeljak, Aleksandar Gatalica) Svoje su priloge poslala dvojica mladih kompozitora, Englez Stiven Čejs (Stephen Chase) i Amerikanac Metju Vest (Matthew Vest). Ovi su tekstovi kratki opisi njihovih slučajnih susreta s dvema Kišovim knjigama, s romanima Peščanik (M. Vest) i Bašta, pepeo (S. Čejs), i njihovog pokušaja da pronađu „neku vrstu muzičkog odgovora“ na snažne utiske koje su te knjige proizvele u njima. U knjizi se objavljuju fragmenti partitura obeju kompozicija.

Na kraju zbornika, kao neka vrsta eksplikativnog dodatka, nalazi se završno poglavlje knjige Davora Beganovića Pamćenje traume. Apokaliptička proza Danila Kiša (2007), pod naslovom „Jugoslovenska varijanta staljinizma: Goli otok i Goli život“.

(iz Napomene M. Miočinović)

Više o predstavljanju knjige nalazi se na ovom linku, a PDF izdanje knjige ovde.

*Fotografije br.16 – br.20:

Promocija knjige „Izvod iz knjige rođenih“ Marka Tompsona, Izdavačka kuća CLIO, 25. oktobar 2014.

govore:

Mark Tompson, autor
Muharem Bazdulj, pisac i prevodilac

Zoran Paunović, urednik edicije Klepsidra, prevodilac i profesor BU

Aleksandar Mandić, reditelj

Višestruko nagrađivani britanski istoričar i pisac, Mark Tompson (1959) tokom gotovo dve decenije, predano je proučavao Kišovu zaostavštinu i razgovarao sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Tompsonova knjiga odaje svojevrsno priznanje Kišovom eksperimentalizmu, budući i sama u svojoj formi – eksperimentalna. Komponovana je kao niz komentara na kratki Kišov autobiografski tekst pod nazivom Izvod iz knjige rođenih.

Više o promociji knjige na ovom linku.

Još članaka

 • In Memoriam: Dubravka Ugrešić (1949-2023)

  In Memoriam: Dubravka Ugrešić (1949-2023)

  „Svojevremeno je Dubravka Ugrešić, jedna od pet „hrvatskih veštica“, devedesetih, na preispitivanje (omiljena reč kada je pozorište u pitanju, u tekstovima o pozorištu uporno…

  17.03.2023.
 • In Memoriam Branimir Stojanović – Trša
  Autor: Branislav Dimitrijević

  In Memoriam Branimir Stojanović – Trša

  Otvorenost je najveće lukavstvo. Tako nas je učio Branimir Stojanović – Trša. Ta formula, jedna od tek nekolicine neupitnih formula kojima je ponekad pribegavao,…

  02.03.2022.
 • In memorian – Marko Brecelj

  In memorian – Marko Brecelj

  Kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini, javlja Radio Koper.  U svoj pedesetogodišnjem radu, ovaj umetnik je pomerao granice u muzici, performansu,…

  04.02.2022.
Loading...