stav

Pet godina od smrti Bogdana Bogdanovića

Autor: Ljubica Slavković
18.06.2015.

18. jun 2015.  
Na današnji dan pre tačno pet godina Bogdan Bogdanović napustio je ovaj svet.
Beograd je napustio nešto ranije. Ne zato što je želeo, već zato što je morao.

“Stvaralaštvo i celina – Bogdan Bogdanović” 

Bogdan Bogdanović bio je graditelj, skulptor, esejista i književnik, istoričar, teoretičar, sociolog, filozof, urbanista, humanista, nastavnik i pedagog, političar, društveni kritičar i izgnanik, bio je arhitekta. Njegovo stvaralaštvo svedoči o složenosti i holističkom pristupu poimanja arhitekture, vremena i prostora, Gradova.
Obimno stvaralaštvo Bogdana Bogdanovića nastalo u periodu od ranih pedesetih godina prošlog veka pa sve do njegove smrti kojoj se danas navršava pet godina ne prestaje da bude predmet razgovora, seminara i tribina, naučnih i istraživačkih radova, i izvor inspiracije.

Sve ono što nas danas okružuje evocira delo Bogdana Bogdanovića kao primerno.

Rođeni Beograđanin, većinu života radi i stvara u Beogradu, gde se školovao, a zatim na istoj školi predavao, te je i vodio. Osnivač je Seoske škole za filozofiju arhitekture u Malom Popoviću. Iako nepresušni izvor inspiracije u zemljama gde je stvarao, a kasnije i živeo, u Beogradu se o Bogdanu daleko manje uči i govori. Njegovo ime nosi politički žig i interpretita se kao „kontraverzno“.

Misao i delo Bogdana Bogdanovića izlazi iz konvencijalnih poimanja arhitekture, u čemu i leži inspiracija da se Bogdanovićevim stvaralaštvom bavimo, kao i vrednost tog delovanja.

Prve nedelje novembra u CZKD-u okupićemo arhitekte, urbaniste, sociologe, psihologe, filozofe, književnike, teatrologe, muzičare, književnike, antropologe i istoričare i još mnoge druge iz regiona i sveta da ovdašnjoj publici, a prvenstveno studentima, približimo širinu i vrednost stvaralačkog opusa i poimanja Bogdana Bogdanovića, značaj i mogućnosti njegovog pedagoškog i interdisciplinarnog pristupa, kao i njegovih antiratnih uverenja, uz snažno protivljenje rušilaštvu. Da o svemu razgovaramo, učimo i kroz preplitanja otkrivamo.

Skup koji će se održati u CZKD-u prve nedelje novembra, kroz niz predavanja, razgovora, projekcija i umetničkih artefakata, poziv je da se okupimo i u fokus vratimo teme koje je Bogdan davno otvorio a danas su goruće i da spoznamo značaj njegovog stvaralačkog opusa. Poziv je da započnemo putovanja na mesta stvaranja, igranja i kritičkog mišljenja.

U vreme sveprisutne arhitektonske krize, kada je arhitektura svedena na (istovetnu) produkciju širom sveta ističemo holistički pristup arhitekturi i urbanizmu Bogdana Bogdanovića, važnost kritičke misli i teorije, ekološki pristup građenju i promišljanja izgrađene sredine u kontekstu u kojem nastaje, moć mašte i igre koju je Bogdanović svojim pedagoškim i kreativnim pristupom studentima otkrivao i celovitost obrazovanja. Ističemo holistički pristup mišljenja grada i pokušavamo da ukažemo da arhitektura nije namenjena samo arhitektama.
I vraćamo Bogdana Beogradu.

Ljubica Slavković
arhitekta i urednik
CZKD
————————————————————————————————

Centar za kulturnu dekontaminaciju bavio se Bogdanom Bogdanovićem. Dolazio je kad god je za to bila prilika. U Centru su održavane promocije njegovih knjiga, kao što je i on uzimao učešće u drugim programima i razgovorima u Centru.
Neki od njih su:

9. novembar 2001.
Moderna: Otvaranje izložbe “O gradovima ni na nebu ni na zemlji” i promocija knjige “Ukleti neimar” Bogdana Bogdanovića, u izdanju Feral Trubune, Split;
Na promociji knjige su učestvovali: Borka Pavićević, Predrag Lucić, glavni i odgovorni urednik Feral Tribune, Ranko Radović, Filip David i autor.

14. novembar 2001.
Moderna:  promocija knjige “Glib i krv” Bogdana Bogdanovića;
O knjizi su govorili Latinka Perović, Olivera Milosavljević, Sonja Biserko, Teofil Pančić i autor.

3. septembar 2011.
Predavanje Branimira Stojanovića „Ja sam komunista, ali jedan jako loš komunista“.
U organizaciji Učitelja neznalice i njegovi komiteti, u okviru programa „Arhiv autora Bogdana Bogdanovića“
U fokusu predavanja bila je knjiga Bogdana Bogdanovića “Mrtvouzice – mentalne zamke staljinizma” koja je jedinstvena u njegovom opusu i jedinstvena u čitavoj našoj kulturi pošto istovremeno uspeva da bude intelektualna intervencija u vreme apsolutne dominacije antiintelektualizma i arhiv koji osvetljava događaje i medijsku tehnologiju koja je bila udarna pesnica konzervativne revolucije Saveza komusta Srbije od 1987-1990.

30. septembar 2011.
Predavanje Vladimira Vukovića: Bogdan Bogdanović – Život i delo.

1.oktobar 2011.
Predavanje Vladimira Vukovića: Bogdan Bogdanović – Pisac, predavač, humanista.

Još članaka

 • Tamara Filipović – Mapiranje strategija za zaštitu branitelja i braniteljki ljudskih prava

  Tamara Filipović – Mapiranje strategija za zaštitu branitelja i braniteljki ljudskih prava

  Višegodišnja hajka na novinare   Napredak ili nekoliko koraka unazad. Ili je pozicija u vezi sa slobodom medija i napada i pritisaka na novinare nepromenjena?…

  15.12.2021.
 • Zaustaviti agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu

  Zaustaviti agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu

  Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode oštro osuđuju agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i upozoravaju da je na delu flangratno kršenje normi međunarodnog prava.…

  03.03.2022.
 • In Memoriam Branimir Stojanović – Trša
  Autor: Branislav Dimitrijević

  In Memoriam Branimir Stojanović – Trša

  Otvorenost je najveće lukavstvo. Tako nas je učio Branimir Stojanović – Trša. Ta formula, jedna od tek nekolicine neupitnih formula kojima je ponekad pribegavao,…

  02.03.2022.
Loading...