stav

Polurezultati gradskog konkursa za kulturu za 2015.

Autor: SEEcult.org
09.03.2015.

Grad Beograd sufinansiraće u 2015. godini oko 300 projekata u oblasti kulture, među kojima je najviše u sferi umetničkog amaterizma i očuvanja tradicije. Rezultati gradskog konkursa, objavljeni nedavno bez iznosa sredstava, pokazuju da su projekti savremenog stvaralaštva organizacija sa nezavisne kulturne scene u velikoj meri izostavljeni, kao i 2014. godine.

Prema odluci Komisije, čiji je predsednik gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, a potpredsednik Duško Nikodijević, biće sufinansirano ukupno 309 projekata, od kojih su 33 u oblasti bibliotekarstva, 52 u kulturno-obrazovnoj delatnosti, 61 u oblasti umetničkog amaterizma, 16 u oblasti zaštite kulturnih dobara, dok ih je u oblasti scenske delatnosti 31, u oblasti muzičke delatnosti 55, vizuelne umetnosti 45 i u oblasti kinematografije 16.

To se odnosi i na projekte koji će biti sufinansirani na osnovu dotacija ostalim neprofitnim institucijama i organizacijama, tekućih transfera ostalim nivoima vlasti (Republika, opštine) i ostalih dotacija i transfera.

Članovi stručne Komisije u oblasti bibliotekarstva su: Violeta Filip, dr NadaMirkov-Bogdanović i Nenad Milošević, u oblasti kulturno-obrazovne delatnosti: Milutin Šoškić, prof. dr Miloš Ković i prof. dr ZoricaNestorović, umetničkog amaterizma: Živorad Ajdačić, Snežana Stanojević i Miroslav Mitrović, zaštite kulturnih dobara: mr Rastko Jevtović, prof. dr Ivan Stevović i prof. dr Olivera Stefanović, scenske delatnosti:Dimitrije Ilić, Momčilo Kovačević i Marija Šehović Janković, muzičke delatnosti:Smiljka Isaković, Aleksandar Stamatović i Marina Nikolić-Miljenović, vizuelnih umetnosti: Dejan Đorić, novoizabrani predsednik Odbora Oktobarskog salona i likovni kritičar “Pečata”, Višnja Postić i mr Petar Vujošević, a u oblasti kinematografije:Tihomir Dukić, Miroslav Mogorović i Velibor Hajduković.

Među akterima savremene kulture koji nisu dobili podršku, a realizuju već godinama, pa i decenijama projekte koji su i od regionalnog i međunarodnog značaja, našli su se Teatar Mimart, koji je 2014. obeležio 30 godina rada, Plavo pozorište koje ove godine obeležava 20 godina postojanja, Kiosk, Galerija 12 Hub, CEDEUM, Bazaart, Liceulice, Belgrade Raw, Frekvencija, Kontekst kolektiv, Hop.la!, ERGstatus, Kulturis, SEEcult.org…

Ni Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, kako pokazuje mini-anketa portala SEEcult.org, nije dobila sredstva, ali su neke njene članice dobile podršku za pojedine projekte za koje su konkurisale. Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni centar Grad i Mikro art dobili su podršku za godišnje galerijske programe. Podržani su i pojedini projekti kojima su konkurisali Dah teatar, Kurs, Poezin, Balkanski književni glasnik, Tačka komunikacije, Cirkusfera i Stanica – servis za savremeni ples, koja je dobila podršku za projekat u oblasti bibliotekarstva, ali ne i za projekte u osnovnoj delatnosti.

U oblasti bibliotekarstva podržano je, između ostalog, i pet projekata Udruženja književnika Srbije, a tri Srpskog književnog društva.

Odobreni su i projekti zadužbina Dositeja Obradovića i Miloša Crnjanskog, udruženja Krokodil, Kluba saradnika i donatora “Književnog lista”, Književnog kluba “Mala ptica”, Saveza slepih Srbije… Podršku će dobiti i Međunarodni slavistički centar (Filološki fakultet), te Dom kulture Studentski grad i Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, kao i projekti izdavačkih kuća HESPERIAedu, Arhipelag i Književna radionica Rašić.

Najviše odobrenih projekata je u oblasti umetničkog amaterizma, a među njima su najbrojnija akademska kulturno-umetnička društva (Žikica Jovanović Španac, Ivo Lola Ribar, Branko Krsmanović) i kulturno-umetnička društva (Abrašević, Gradimir, Krajina, Opanak, Petrova gora – Kordun, Sveti Sava, Srbija, Šumadija – Vlaška, Mladenovac, Vukica Mitrović, Dimitrije Koturović, Dimitrije Tucović, KUD Doma amatera Branko Radičević, Dušan Vukasović Diogen, Stari Dušanovac, Savez KUD Beograda…). Podržani su i projekti društava guslara “Student” i “Vuk Karadžić”, kao i Saveza guslara Beograda. Podržano je i nekoliko zavičajnih udruženja, uključujući projekat “Gatačko veče (sijelo) – čuvanje dobrih običaja, tradicije, istorijskih podviga i prenos patriotizma na mlade generacije” Zavičajnog udruženja “Klub Gačana u Beogradu”.

Podršku su dobili i Spomen-hram Svetog Save – Sveti arhijerejski sinod SPC, koji je predložio projekat sedmog Vaskršnjeg koncerta u Hramu Svetog Save, te Crkva Ružica i kapela Svete Petke, kojoj je podržana organizacija 11. Duhovskih svečanosti.

Posle umetničkog amaterizma, najveći broj podržanih projekata je iz domena kulturno-obrazovne delatnosti. U širokom spektru raznolikih organizacija i ustanova kulture su i Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, Beogradski festival cveća, Udruženje građana “Nedelјa dizajna”, Škola igre Ašhen Atalјanc…

Između ostalog, podržani su i projekti “Belogardejci u Srbiji” Udruženja građana „Srpski kod“, te Radionica heraldike i srednjovekovnih društvenih igara „Dečji srednjovekovni dani“ koju će organizovati Udruženje za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“. Odabrani projekti su u rasponu od „Uloge pravoslavlјa i zen budizma u životu savremenog čoveka“ Hrišćanskog kulturnog centra do festivala Resonate Udruženja Magnetik fild B.

Podržano je i više od 50 projekata u oblasti muzičke delatnosti, među kojima su projekti Kolarčeve zadužbine, SANU, udruženja pijanista, rok muzičara, muzičkih umetnika, kompozitora, klasičnih gitarista, saksofonista, harfista i prijatelja harfe…

U oblasti vizuelnih umetnosti podržani su godišnji izlagački programi Grafičkog kolektiva, Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemun, Zadužbine Ilije M. Kolarca, Remonta, SULUJ-a, Ulične galerije, Kulturnog fronta/KC Grad, ULUS-a, Opservatorijuma… Podržani su i projekti Galerije Haos, Fondacije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, te Galerije ’73, Dečjeg kulturnog centra „Majdan“, novobeogradske Blok galerije, Galerije SANU, Studentskog kulturnog centra, Fakulteta likovnih umetnosti…

Scenska delatnost ima još manje podržanih projekata od vizuelnih umetnosti, a među njima su dva projekta Saveta za igru Srbije (Beogradski festival igre i Dani igre), Škola igre Ašhen Ataljanc, udruženje dramskih umetnika, baletskih umetnika, profesionalnih baletskih igrača i koreografa… I u toj oblasti podržani su najrazličitiji projekti – od programa za decu do predstava kao što je “Ubi me kurije oko” Studija “Balkan Art”.

U oblasti kinematografije podržani su festivali “7 veličanstvenih”, Festival autorskog filma, Beldoks, Balkanima, Alternative film/video, Grin fest, Festival podvodnog filma…

Sekretarijat za kulturu je prošle godine u maju objavio najpre predlog Komisije za (su)finansiranje projekata i programa u 2014. godini, a tek u avgustu i konačne rezultate.

(Polu)rezultati konkursa za 2015. godinu nalaze se na sajtu Grada Beograda, odnosno uPRILOGU

Obaveštenje preuzeto sa Seecult.org

Još članaka

 • POVODOM NAJAVE POKRETANJA INICIJATIVE PRED GRADSKOM KOMISIJOM ZA SPOMENIKE I NAZIVE TRGOVA I ULICA

  POVODOM NAJAVE POKRETANJA INICIJATIVE PRED GRADSKOM KOMISIJOM ZA SPOMENIKE I NAZIVE TRGOVA I ULICA

  Povodom najave pokretanja inicijative Pokreta slobodnih građana (PSG) da se ime Borka Pavićević dodeli javnoj površini u Beogradu, koja je oivičena ulicama Birčaninova, Bulevar…

  20.10.2022.
 • In Memoriam: Damir Pavić Septik

  In Memoriam: Damir Pavić Septik

    25.01.2024. preminuo je umetnik Damir Pavić Septik. Ponosni smo što smo imali priliku da sa njim godinama sarađujemo i delimo inspiraciju, ideje  i…

  26.01.2024.
 • Support for the struggle against war and repression!

  Support for the struggle against war and repression!

  Support for the struggle against war and repression! For the collective Chto Delat, from the performance collective New People: Aleksandra Sekulić, Ana Isaković, Ana…

  23.03.2022.
Loading...