stav

POVODOM NAJAVE POKRETANJA INICIJATIVE PRED GRADSKOM KOMISIJOM ZA SPOMENIKE I NAZIVE TRGOVA I ULICA

20.10.2022.

Povodom najave pokretanja inicijative Pokreta slobodnih građana (PSG) da se ime Borka Pavićević dodeli javnoj površini u Beogradu, koja je oivičena ulicama Birčaninova, Bulevar oslobođenja i Katićeva, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) sa velikim uvažavanjem pozdravlja želju da se rad, značaj i doprinos Borke Pavićević ovom gradu poštuje, pamti i prenosi, ali istovremeno izražava bojazan da ovako postavljena inicijativa može se smatrati suprotnom Borkinom poimanju grada kao političkog prostora.

Zahvaljujemo svima koji su ovu inicijativu prepoznali kao čin sećanja na Borku i time pokazali koliki je trag ostavila u našem društvu, kao i  koliko je važno misliti vrednosna opredeljenja koje se manifestuju i imenovanjem javnih prostora.

Međutim, ovu inicijativu ipak posmatramo sa izvesnom zadrškom, iz razloga koji proističu iz poznavanja Borkinih kritičkih praksi i tekstova, a iz kojih je jasan njen stav da su prostori javnosti u gradu nastali iz samog delovanja u tim prostorima. Smatramo da bi prostor koji je inicijativom zamišljen da se nazove njenim imenom, a koji je nastao kao „prostorni višak“ investitorskog urbanizma, odudarao od njene teze o prostorima borbe i javnoj memorijalnoj politici, kao i njenog poimanja grada kao političkog prostora.

Stoga  pozivamo u CZKD na razgovor o aktuelnim problemima u javnim memorijalnim politikama urbanog prostora u okviru već planirane konferencije „Javnost i prostor“, koja će se održavati od 12.12. do 24.12. 2022.godine, a gde ćemo nastaviti zajedno da diskutujemo o različitim aspektima javnog političkog prostora, kao i njegovog imenovanja i politika sećanja.

Fotografija: Pripreme predstave „Slušaj mali čoveče“, septembar 1997. godine. Autor fotografije: Vesna Pavlović.

Još članaka

Loading...