stav

Procena od 68 miliona evra dokaz za Jugoremediju

Autor: Zdravko Deurić
07.07.2014.

Zrenjanin, 07.07.2014.

Procena koja je rađena po nalogu suda iznosi 68 miliona eura i vraća nadu akcionarima Jugoremedije u pravosuđe. Ovom procenom bivši menadžment Jugoremedije na čelu sa Zdravkom Deurićem, a koji je konstantno napadan i kriminalizovan u javnosti, i izvikan kao nesposoban i nestručan, dokazao je sasvim suprotno – da je ne samo sačuvao imovinu akcionara Jugoremedije, vać da je blagovremeno investirao u proizvodnju po smernicama GMP-a i time obezbedio dovoljan kapital Jugoremedije za vrednost akcija od najmanje 15 eura.

Podsećamo javnost da je 2002. godine Jugoremedija prodata na aukcijskoj prodaji sa početnom cenom od 3,5 miliona nemačkih maraka a aukcija se završila kupovinom Jugoremedije od strane Jake 80 Radoviš za 16 miliona nemačkih maraka. Ali upornom borbom radnika i akcionara Jugoremedije za poništaj ove nerealne trgovine njihovom imovinom rezultiralo je raskidom i poništajem Ugovora o privatizaciji.

2009.g. menadžment koji su postavili mali akcionari je investirao u proizvodne uslove za GMP proizvodnju lekova u vrednosti od 12 miliona eura, a koja sredstva su obezbeđena dugoročnim kreditom sa rokom vraćanja od 10 godina od Hypo Alpe Adria Banke. Za taj kredit kao obezbeđenje Hypo Banci data je kompletna nepokretna imovina Jugoremedije pod zalogu. Tada je Hypo Banka procenila nepokretnu imovinu koja će biti pod hipotekom u vrednosti od ukupno 21 milion eura. Nakon završene investicije vrednost imovine Jugoremedije uvećana je upravo za iznos namenskog kredita i to za vrednost od 12 miliona eura, tako da je onda hipotekarna vrednost imovine iznosila ukupno 33 miliona eura. Tadašnji direktor Jugoremedije Zdravko Deurić ušao je u pregovore sa predstavnicima Hypo Banke iz Beča, da se Jugoremediji u razlici obezbeđene vrednosti hipoteke od pre i posle izvršene investicije, omoguću još jedan namenski kredit za rekonstrukciju ampulnog odeljenja kao i kredit za obrtna sredstva. Nažalost, odmah nakon toga, direktor biva priveden i zadržan u pritvoru gde je podneo pismenu ostavku na funkciju direktora, a za novog direktora Upravni odbor Jugoremedije na čelu sa predsednikom Mehom Omerovićem postavlja „američkog“ biznismena Dušana Davida Mladena, koji je nastavio pregovore sa Hypo bankom, ali ne u pravcu daljeg razvoja Jugoremedije, nego u dogovoru sa bankom gura firmu u stečaj.

Država je 2010. godine, na tenderu prodavala po drugi put Jugoremediju. Tada je agencija koju je angažovala država procenila vrednost imovine na 56 miliona eura, odnosno 15 eura po jednoj akciji. Danas novom procenom od 68 miliona eura urađenom od strane Agencije za procenu grada Beograda, a po nalogu Privrednog suda u Zrenjaninu vidi se da je razlika u proceni upravo investicija od 12 miliona eura kojom je obezbeđen nacionalni GMP za proizvodnju tableta.

Smatramo da je u Jugoremediji namerno izazvan stečaj i ona nikako ne sme otići u bankrot, jer je imovina po ovoj proceni trostruko veća od potraživanja, pa jedini su mogući izlazi ili poništaj stečaja, ili plan reorganizacije u kroz koju će Jugoremedija ostati akcionarsko društvo, a radnici-akcionari ostati suvlasnici.

Još članaka

Loading...