stav

Reditelj Roberto Ćuli dolazi u Beograd

27.03.2019.
Foto: Vesna Pavlović, CZKD

U periodu između 1996. i 1997. godine, kada su se u Srbiji odvijale masovne demonstracije, Centar za kulturnu dekontaminciju započeo je nov ciklus pod nazivom Svlačenje slobode. Te jeseni, CZKD je organizovao i festival Žudnja za životom – Zabrinuti septembar – Vilhelm Rajh u Beogradu.

Na festivalu je učestvovao Roberto Ćuli, čija je predstava „Zmijn svlak“ (po komadu Slobodana Šnajdera) odigrana 9. i 10. septembra 1997. godine u CZKD.

U okviru ciklusa Svlačenje slobode, u Centru su govorile i druge uvažene ličnosti iz umetnosti i kulture, među kojima su bili Bibi Anderson, Đerđ Konrad, Lordan Zafranović, Slobodan Šnajder, Goran Stefanovski, Žak Lang, Ana Kataldi.. Tom prilikom su Roberto Ćuli i Helmut Šefer ovde govorili o slobodi, umetnosti i pozorištu.

Roberto Ćuli ove godine dolazi ponovo u Beograd povodom obeležavanja trideset godina rada Bitef teatra u martu mesecu, kada će predstaviti svoj leksikon „Moj abecedarijum pozorišta” (Mein ABC des Theaters), 1. aprila u Bitef teatru.

„Šta smo tamo upoznali i doživeli, te susrete i razgovore, kako smo bili primljeni, kako su o nama pisali, sve to nam je dalo snagu da nastavimo da radimo” – R. Ćuli

Filozof po obrazovanju, zagovornik je umetnosti improvizacije, kao osnovne ljudske slobode, revoltirano opredeljen protiv realističkog prikazivanja i negujući ideju o gledaocu kao aktivnom učesniku koji intelektualno učestvuje u predstavi pokušavajući istovremeno da pronadje alternativnu stranu stvari.

U godini osnivanja Bitef teatra, na 23. Bitefu njegova predstava „Kaspar” je bila apsolutni pobednik festivala. 30 godina kasnije, Roberto Ćuli će kao rođendanski poklon teatru predstaviti „Moj abecedarijum pozorišta”, u završnici proslave.

Za produkciju pozorišta potrebna su četiri autora, a prvi autor je autor teksta. Drugi autor je reditelj i njegovo umetničko osoblje. Treći autor je glumac kao glumac. Četvrti autor je gledalac. On odlučuje šta vidi. Njegov izbor zavisi od mnogih faktora. Jedno izvođenje proizvodi onoliko predstava koliko ima publike. Publika nije homogena publika. Pozorište diže publiku. Ovo je jedna od njegovih osnovnih dužnosti.“ – Iz teksta Roberta Ćulija „Moj abecedarijum pozorišta“

Delovi teksta preuzeti sa sajta Kulturnik.

Foto: Vesna Pavlović, CZKD, 1997.

Još članaka

Loading...