stav

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ekoloških aktivista koji brane zaštićeno prirodno dobro Šodroš – Dunavac

20.10.2022.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ekoloških aktivista koji brane zaštićeno prirodno dobro Šodroš – Dunavac

19.10.2022.

Od nadležnih institucija Republike Srbije zahtevamo da hitno deeskaliraju bespotrebne tenzije izazvane jučerašnjim blickrigom policije kako više ne bi sramotili ni grad Novi Sad ni Policijsku upravu Novi Sad ni građane ni kompaniju CRBC.

Stvar je jednostavna. Važno je dokumentacija koju su do sada sebično čuvali (ili je nemaju?) ugleda svetlost dana i bude na uvidu javnosti. Zašto je to toliki problem, a nije problem maltretirati policiju da celu noć provodi u šumi po hladnoći za mizerne plate i interese privatnih kompanija?

Gradonačelnik Miloš Vučević je dužan da javnosti ispostavi sledeću dokumentaciju na uvid, da prestane da vređa, omalovažava, kao i da iznosi neistine o jučerašnjem evidentnom nasilju prema ženama, starima i aktivistima. Provokatore i batinaše nek povuče. Sve dobija obrise njegovog ličnog animoziteta prema ekološki osvešćenim građanima, dok činjenice stavlja u drugi plan, zapravo nedostatak dokumentacije, između kojih nedostaje glavni – projekat mosta. Pozivamo ga, imajući u vidu najavljen odlazak, da bude jednom u životu gradonačelnik Novog Sada, a ne stranke, i da kaže javnosti da su novosadska Gradska uprava, JP “Urbanizam”, kao i prateće republičke institucije zakazale.

Da dokumentaciju svu potrebnu nemaju i da je ovaj most naprečac izmišljen zbog pritisaka investitora da se novosadsko priobalje pretvori u stanogradnju. Da je most bio  amortizer za koji se ispostavilo da je doneo dodatnu glavobolju, jer ko bi pretpostavio da Novosađani mogu da se bune protiv mosta?

Ne bune se protiv mosta, bune se protiv mesta na kojem se most planirao pre 70 godina. I kakav je to argument kada se planovi prekrajaju na dnevnom nivou na zahtev raznih investitora? Plan pre 70 godina je ovde bila šuma, i šta ćemo sad?

1. Zahtevamo da predstavnici kompanije CRBC javnosti predstave dozvole za početak građevinskih radova za početak radova na izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope, kao i arhitektonski projekat mosta na osnovu kojih je dobijena građevinska dozvola.

2. Zahtevamo od gradonačelnika Miloša Vučevića da javnosti predstavi sporazum sa kompanijom CRBC. Ukoliko građani od poreza plaćaju taj gradonačelnikov san, najosnovniji red je da znaju o kolikoj sumi je reč.

3. Zahtevamo da građevinska inspekcija izađe na teren i utvrdi pred građanima da li se radi o legalnom početku građevinskih radova ili se juče dogodio početak divlje gradnje.

4. Zahtevamo od JP „Vojvodinašume“ da izađu na teren i utvrde da li je seča belih topola sprovedena na Šodrošu u junu 2022. bila legalna ili se radilo o nelegalnoj seči, kao i da odgovaraju pravna lica koja su izvršila prekršaj. Ako mogu da budu procesuirani građani koji nenasilno brane prirodu moraju da budu procesuirani i oni koji uništavaju javno dobro.

5. Zahtevamo da JP „Urbanizam“ predstave javnosti dokument Strateške procene uticaja na životnu sredinu, kao i mere ublažavanja posledica od aktivnosti koje su predviđene sprovođenjem Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2031. godine. Tu pre svega mislimo na studije koje analiziraju posledice pomeranje nasipa na Kameničku adu, betoniranje i zatvaranje Šodroša, pretvaranje Dunavca u bazen za kajakaške staze, urbanizaciju brodogradilišta protivno Prostornom planu Republike Srbije, kao i kakve mere ublažavanja posledica bi bile preduzete ukoliko bi radovi budu urađeni.

5a. Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu za PGR Mosta u produžetku Bulevara Evrope, na koju su bili u obavezi imajući u vidu Odluku o određivanju vrste planskih dokumenata za koje se izrađuje strateška procena uticaja na životnu sredinu u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja. („Sl. list Grada Novog Sada“, br. 48/2009).

6. Zahtevamo da kompanija „Milenijum tim“ javnosti prikaže dokument koji im daje dozvolu za izvođenje radova na razminiravanju područja Šodroša, kao i Uslove zaštite prirode koju bi trebalo da su dobili od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

7. Zahtevamo da Republička agencija za prostorno planiranje javno objavi da je kršenje Prostornog plana Republike Srbije moguće i da nije problem da se prostor brodogradilišta na Ribarskom ostrvu preimenuje u stanogradnju pre isteka trajanja Prostornog plana usvojenog 2021. godine.

8. Zahtevamo od JP „Vojvodinavode“ da objasne javnosti kako je moguće da pomeranje nasipa na Kameničku adu i gubitak 175 hektara vodoplavne zone neće imati negativne posledice na odbranu grada od poplava, kao i zbog čega zbog protivljenja protiv ovakvog uređenja priobalja Dunava (područje Dunavca, Šodroša, Ribarskog ostrva i Kameničke ade) 2020. bio smenjen direktor Slavko Vrndžić, a postavljen Srđan Kružević? Koje stručne kvalifikacije poseduje Srđan Kružević, osim raznih partijskih knjižica I sumnjivih diploma, od srednje škole pa nadalje? https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/258578/VIDEO-Bivsi-direktor-Voda-Vojvodine-do-kraja-protiv-Novog-Sada-na-vodi-kuda-ce-teci-dunavske-vode.html

Ono što se do današnjeg dana nije desilo to je da od strane nadležnih institucija, a ne političara, javnost dokumentovano sazna:

1. Kako izgleda most?
2. Do kakvih posledica po biodiverzitet i mrestilište riba će dovesti gradnja mosta?
3. Da su obezbeđene sve zakonom propisane dozvole za početak radova?
4. Koliko će građane koštati nečiji san kojima zbog krize ne uključuju grejanje i prete restrikcijama struje?

Građani i javnost imaju pravo to da znaju iz razloga što plaćaju i nadležne institucije u Novom Sadu i gradonačelnikovu platu (snove baš i ne moraju), kao i plate i opremanje Policijske uprave Novi Sad, kao i dnevnice za obezbeđivanje radova kineske kompanije.

Ukoliko pak nadležne institucije žele neke podatke ili stavove od nas aktivista i građana, mi smo na raspolaganju svakog dana. A građani su se zapravo već bili izjasnili sa preko 12.590 potpisanih primedbi na GUP u februaru ove godine.

https://www.youtube.com/watch?v=oEO8XV99Feo – hapšenje ekoloških aktivistahttps://www.youtube.com/watch?v=JXpWQTiRpwk – lepota zaštićenog prirodnog dobra Šodroš – Dunavac
Molimo da izveštavate!
S poštovanjem

Još članaka

 • POVODOM NAJAVE POKRETANJA INICIJATIVE PRED GRADSKOM KOMISIJOM ZA SPOMENIKE I NAZIVE TRGOVA I ULICA

  POVODOM NAJAVE POKRETANJA INICIJATIVE PRED GRADSKOM KOMISIJOM ZA SPOMENIKE I NAZIVE TRGOVA I ULICA

  Povodom najave pokretanja inicijative Pokreta slobodnih građana (PSG) da se ime Borka Pavićević dodeli javnoj površini u Beogradu, koja je oivičena ulicama Birčaninova, Bulevar…

  20.10.2022.
 • In memorian – Marko Brecelj

  In memorian – Marko Brecelj

  Kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini, javlja Radio Koper.  U svoj pedesetogodišnjem radu, ovaj umetnik je pomerao granice u muzici, performansu,…

  04.02.2022.
 • In Memoriam: Dubravka Ugrešić (1949-2023)

  In Memoriam: Dubravka Ugrešić (1949-2023)

  „Svojevremeno je Dubravka Ugrešić, jedna od pet „hrvatskih veštica“, devedesetih, na preispitivanje (omiljena reč kada je pozorište u pitanju, u tekstovima o pozorištu uporno…

  17.03.2023.
Loading...