stav

Sećanje na Vericu

Autor: Vera Vujošević
02.04.2014.

Pre dve godine, 19. marta, umrla je Verica Barać, predsednica Vladinog saveta za borbu protiv korupcije. Savet je stvoren na zahtev prvog demokratski izabranog predsednika Vlade Srbije Zorana Đindića. Koliko je borba protiv korupcije bila značajna za Zorana, toliko je bila i za Vericu, zaključeno je na skupu održanom u organizaciji CZKD i grupe Učitelj neznalica i njegovi komiteti iz Beograda.

Sa Veričinim saradnicima iz Saveta i radnicima 24 firme u stečaju i 68 ugašenih firmi razgovarao je Branimir Stojanović. Noa Traister, vođa projekta „Učitelj neznalica“ zahvalila je prisutnima ‘jer su danas, kao i sve vreme Veričine borbe, bili prisutni i iznosili svoje mišljenje’. Ivan Zlatić je konstatovao da politika nije mogla da zaštiti radnike.

Z.Gočević iz Srboleka zahvalio je Verici na savetima kojima su mogli da predvide buduće događaje. B. Markuš iz Jugoremedije smatra da je fabrika otišla u stečaj iako su akcionari uložili 12 miliona evra u nju. Ponosna na Jugoremediju, Verica je smatrala da je paradoks da radnici završavaju kao krivci za lošu privatizaciju. Podsetimo da je država prodavala fabrike kao nekretnine. Lj. Stepanović- Muhić, bivša radnica Prosvete, smatra da ni jedna vlast ne preduzima ništa za radnike i da će i ova vlast da guši njihovu borbu.

Nebojša Popov je izdvojio 2 teme vezane za Veričin život i rad u Savetu. Prva tema je neverovatan moralni skandal dodele državne medalje Verici Barać iako su svi režimi bili protiv njene borbe. To je isto kao kada bi Crkva proglasila Darvina za sveca. Druga tema je: šta je zajedničko Zoranu Đinđiću i Verici Barać. Zoran je inicirao Savet kao prelazni organ države. Ubijen je kada je dolazio na sastanak sa Savetom posle kojeg je trebala da započne temeljna borba protiv korupcije i obračun sa njenim organizatorima. I danas je otvoreno pitanje političke pozadine Zoranovog ubistva, kao i Veričine smrti jer joj je, radom u Savetu, život bio stalno ugrožen. N. Popov je naglasio da se borila za razvoj privrede, očuvanje radnih mesta i očuvanje makar minimalne zakonitosti. Najveći uspeh je onaj koji se ne vidi jer se ne razlikuje šta je tema a šta stav. U predizbornoj kampanji bilo je reči o radnim mestima, poštovanju zakona, o svemu za šta se i Verica borila, ali se nije video stav, niko nije rekao ko je za šta odgovoran. Svi mediji su prenosili isto. Niko ne postavlja pitanje rezultata istrage o stanju u privredi. Vučića niko ne pita zašto su najčešće kažnjavani ljudi iz Jugoremedije. Danas je ta firma izdata u zakup. Zakupac normalno radi, proizvodi lekove i zarađuje velike pare. Nebojša Popov je na kraju podsetio da je Verica ujedinila 5 sela oko Čačka u borbi da se u Mojsinju ne lzgradi deponija za koju je već bio ukraden deo para.

Zagorka Golubović, koja je jedno vreme bila članica Saveta, kaže da nije videla osobu kojoj se toliko divila. Verica je prva ukazala da su M. Cvetković i A. Vlahović bili u sukobu interesa. Kupovinom Veterinarskog zavoda nekoliko stotina radnika ostalo je bez posla, a mogli su da zarade 1000 evra mesečno. Verica je insistirala na zakonitosti i poštovanju zakona zbog čega su neki članovi izašli iz Saveta. Pljačkaška privatizacija se sprovodila radi kupovine imovine koja se odmah preprodavala, a ne da bi se nastavila i uvećala proizvodnja. Verica je uložila život u nešto za šta je bilo jasno da neće uspeti. Osim Đinđića, na sastanak Saveta koji je trebao da preduzme mere protiv lopovske privatizacije i korupcije niko iz Vlade nije došao. Krivične prijave Saveta su redovno osporavane, a mnogi sporovi se i danas vode, dodaje Golubović. Zahvaljujući Verici zrenjaninski Šinvoz je ušao u 24 sporne privatizacije čije preispitivanje zahteva Evropska unija.

Verica je govorila da je jedini spas za propale firme pomoć jakog političara. Bez nje danas nema nikoga ko bi radnicima dao dobar savet. To je iskoristo i Vučić, ali R. Orešanin iz Šinvoza ne veruje da će Vučić nastaviti njeno delo. Osim Brisla, niko nije podržao njenu borbu smatra Z. Gavrilović bivši član Saveta i kaže da je bilo 68 privatizacija a ne 24 i da šverc šećera predstavlja tipičan primer korupcije. B. Matijević zaključuje da oštećeni radnici treba da traže od države odštetu jer nema korupcije tamo gde nije umešana država. D. Čabarkapa iz Novosti smatra da nema borbe protiv korupcije bez slobodnih medija koji su onoliko slobodni koliko se borimo za njihovu slobodu. Takva je bila Verica: „Nevina i čista kao devojka sa karakterom Amazonke“, rekao je Dragomir Olujić.

Još članaka

 • OPSADA
  Autor: Borka Pavićević

  OPSADA

  Imao je dvadeset i tri godine kada je došao u Sarajevo na samom početku opsade i odlučio da ga ne napusti dok opsadi ne…

  05.04.2024.
 • In Memoriam: Bojan Tončić (1967-2024)

  In Memoriam: Bojan Tončić (1967-2024)

  Komemorativni skup u čast preminulog novinara, kolege i prijatelja Bojana Tončića  održan je u utorak 7. maja, u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Na skupu…

  07.05.2024.
 • CZKD podrška inicijativi

  CZKD podrška inicijativi

  Organizacije za ljudska prava iz Srbije snažno podržavaju donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula „Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici“. Činjenice…

  22.04.2024.
Loading...