stav

Solidarnost kao disrupcija u Oberhauzenu 2021

30.04.2021.

67. međunarodni festival kratkog filma Oberhauzenu 1-10. maj 2021.

Tematski program: Solidarnost kao disrupcija
Kustoskinje: Aleksandra Sekulić i Branka Benčić

Središnji tematski program 67. međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhauzenu pokušaće redefinisanje upravo koncepta solidarnosti, reči koja je tokom 2020. i 2021. godine često korišćena u različitim prilikama, uslovima i kontekstima, a program projekcija podsetiće na njen revolucionarni potencijal.

Tokom 2019. i 2020. godine kustoskinje Branka Benčić i Aleksandra Sekulić omislile su tematski program projekcija za festivalsko izdanje 2020. godine, koje je zbog pandemije Covid-19 bilo odgođeno. Program se vraća ove godine aktuelniji no ikad.

Namera je programa  da inspiriše promišljanje solidarnosti kao disruptivnog događaja rekonstituisanja društva, te da reaktivira resurse i metode kinematografije u potrazi za novom infrastrukturom solildarnosti.  Polazeći od vrednosti zajednice ili društva, solidarnost narušava sisteme nejednakosti i hijerarhije.

Postavljajući u dijalog filmsku produkciju 1960-ih i 1970-ih godina iz područja SFRJ i recentne radove, s međunarodnim pozicijama, program će istražiti arhiv i kontinuitet politike emancipacije iz prošlog veka,  i glasove savremenih borbi koje remete hijerarhiju i odnose moći u Europi, sistem nejednakosti, privatizaciju, eksploataciju, ili sistem umetničke produkcije, povezanost načina proizvodnje i političke prakse, od deelitizacije produkcije (radikalni amaterizam), svakodnevne prostorne politike, „nesavršene solidarnosti“; do kinepolitike. Kroz filmski program kustoskinje istražuju istorijsko nasleđe mesta filmske proizvodnje u relaciji s estetikama i politikama radništva.

Strukturiran u pet celina –  pet tematskih programa. Otvara se uvodnim programom u kojem su filmovi Vlatka Gilića (Ljubav, 1972) i Salvatorea Insane (I stared Fire Forever, 2020), a slede programi po temama. Kinepolitika kao program projekcija okuplja filmove od Nezaposlenih ljudi Želimira Žilnika (1968), Krste Papića (Specijalni vlakovi, 1972) ili Vlaka sjenki Nike Autor (2017) koji u korelaciju stavlja Papićeve Specijalne vlakove i savremene migrante, kroz istorijski narativ društvenog i političkog značaja vlakova na filmu, te Jean-Marie Straub i Danièle Huillet Europa 2005-27 Octobre (2006) i Doplgenger. Program nastavlja projekcija Museum Songspiel 20XX (2011) kolektiva Chto Delat uz predavanje i diskusiju,  te programska celina Performativni gestovi –  zajednički javni prostor s radovima Tomislava Gotovca, Sanje Iveković, Neše Paripovića, Damira Očka, Ante Babaje, Bojana Jovanovića i drugih. Poslednji program i razgovor posvećeni su kolektivnim praksama nasleđu kino klubova, saradnji i zajednici (Ivan Martinac, Sava Trifković, Kosmoplovci, Yugantar Collective…).

Čineći vidljivim „autsajdere“, film kao političku intervenciju, modele solidarnih filmskih praksi od kino klubova do aktuelnih participativnih i kolektivnih formi, program pokazuje raznolike mogućnosti prikazivanja ili stvaranja solidarnosti filmom.

Program se nastavlja 2022. godine „Epilogom“ od tri programa koja se nadamo gledati u bioskopu!

Kustoskinje

Aleksandra Sekulić je filološkinja opšte književnosti i teroije književnosti, programska urednica u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu i članica redakcije lista Beton. U 2000im bila je programska urednica i producentkinja u Akademskom Filmskom Centru u Beogradu, i članica pokreta Low-Fi Video, projekta Medijska arheologija i grupe Kosmoplovci.

Branka Benčić je kustosica i povjesničarka umjetnosti sa središnjim interesom za film i video, kustoske prakse, avangardne, eksperimentalne i radikalne umjetničke pozicije i povijest izložbi. Ravnateljica je Muzeja moderne suvremene umjetnosti iz Rijeke.  Kao kustosica realizirala je brojne skupne i samostalne izložbe i filmske programe u institucijama, muzejima, festivalima u zemlji i inozemstvu. Dugogodišnja je umjetnička direktorica Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost, kustosica istraživačke platforme Cinemaniac Think Film i stručna suradnica Pula Film Festivala. Povjerenica je i kustosica Hrvatskog paviljona na 57. bijenalu u Veneciji (2017, Horizont očekivanja)

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhauzenu je od svog osnivanja bio katalizator promena, pokazatelj savremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svetu. Ovogodišnji festival odvija se u isključivo online od 1. do 10. maja, a sve ostale detalje potražite na njegovoj službenoj stranici.

 

 

 

Još članaka

 • 25 godina od genocida u Srebrenici

  25 godina od genocida u Srebrenici

  Danas se obeležava 25 godina od genocida u Srebrenici. Tog dana, pripadnici Vojske Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića su ušli na teritoriju Srebrenice,…

  11.07.2020.
 • O Borki, godinu dana kasnije

  O Borki, godinu dana kasnije

  Ovde možete preuzeti tekstove o Borki Pavićević objavljene u skorije vreme: Boris Buden i Borka Pavićević, Zajednička čitaonica #5: Društvo (Krokodil, 2020) Grujica Spasović,…

  29.06.2020.
 • Zaštita javnog dobra, a ne seča Košutnjaka radi privatnih interesa!

  Zaštita javnog dobra, a ne seča Košutnjaka radi privatnih interesa!

  Stručnjaci i organizacije civilnog društva zahtevaju da se regulacijom kompleksa Avala filma obezbedi zaštita javnog dobra i pravo stanovništva Beograda na zdravu i očuvanu…

  10.07.2020.
Loading...