stav

Tribina o Vukovaru: Nasilje kao odgovor na svaki pokušaj suočavanja sa prošlošću

Autor: Autonomija info
07.02.2017.

„Pogledaj Vukovar, pogledaj svoju budućnost“

Na umetničko delovanje koje se bavi temom suočavanja sa ratnom prošlošću po pravilu se odgovara nasiljem, a vlasti čine mnogo na restauraciji devedesetih godina, ocenjeno je večeras na tribini “Vidi Vukovar, vidi svoju budućnost”.

Na tribini u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju je bilo reči o odnosu prema razaranju Vukovara 1991. godine i prema činjenici da je srpsko društvo mlako reagovalo na razbijanje novosadske izložbe “Vukovar – ubijanje jednog grada” u decembru prošle godine.

Autor te izložbe Srđan Veljović rekao je da je ona bila meta napada od početka, da su prvo ispisani grafiti sa pitanjem zašto se organizatori ne bave srpskim žrtvama, da bi 5. decembra nepoznati počinioci polupali šest izloga u pasažu u strogom centru Novog Sada i pocepali umetničke fotografije koje su bile izložene.

“Na slikama su svedene scene koje sa distance gledaju na Vukovar. Izložba se ne bavi žrtvom, nego činjenicom da je nekada bio jedan grad, a sada ga nema”, rekao je Veljović.

Sociološkinja i koosnivačica Centra za antiratnu akciju 1991. godine Vesna Pešić rekla je da su u Vukovaru živeli ljudi različitog porekla i da je “neverovatno da su napadači na izložbu zamerili što se ne govori o srpskim žrtvama, jer na fotografijama nema ni Srba ni Hrvata”.

Umetnik Vladimir Milutinović, koji tehnikom tuša restaurira kompletne novinske stranice iz devedesetih godina, rekao je da postoji jasna podela na one koji veruju i na one koji ne veruju šta se događalo u ratovima devedesetih.

Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra rekao je da se srpsko društvo “već 15 godina vraća u devedesete, ali ono što sada pravi razliku je to što su vlasti odlučile da vrate devedesete ovde”.

Stanetić je kao primer naveo susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa Momčilom Krajišnikom, prisustvo državnog vrha na dočeku generala Vladimira Lazarevića u Nišu i gostovanje Veselina Šljivančanina na tribinama vladajuće stranke, čime su, kako je rekao, “pokriveni akteri svih ratova devedesetih, i u Hrvatskoj, i u Bosni i na Kosovu”.

Novinar Miloš Vasić, autor naslovne strane nedeljnika “Vreme” iz 1991. godine na kojoj je pisalo “Pogledaj Vukovar, pogledaj svoju budućnost” rekao je da je kompletna vukovarska operacija, kao i dubrovačka i sarajevska, predstavljala pokolje i destrukciju bez ikakve vojne svrhe. Vasić je dodao da je devedesetih postojao samo jedan ratni cilj: “da Slobo i Franjo podele Bosnu” i da se od početka rata znalo da će granice ostati nepromenjene.

Na tribini se govorilo i o tome da li danas ovu sredinu predstavljaju oni koji su 1991. cvećem pozdravljali odlazak tenkova u Vukovar ili to čine hiljade tadašnjih dezertera i antiratni pokret širom Srbije.

Vesna Pešić je kazala da su antiratni aktivisti 1991. godine pozivali na dezerterstvo i savetovali ljudima da se skrivaju i da ne idu u rat. Ona je podsetila na izjavu tadašnjeg načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžića da je odziv na mobilizaciju u Beogradu iznosio svega 14 odsto.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević rekla je da nije uloženo dovoljno truda da antiratni pokret iz devedesetih godina bude više prihvaćen danas i da nije dovoljno urađeno na promeni mentaliteta poricanja koji se ogleda u stavovima “nisam znao, niko mi nije rekao, drugi su odlučili, samo sam radio svoj posao”.

Najavljeno je i da će izložba fotografija “Devedesete” Srđana Veljovića biti predstavljena u Galeriji Artget, 9. februara u 19 sati.

(Beta)

Preuzeto sa Autonomija.info

Još članaka

 • In Memoriam Branimir Stojanović – Trša
  Autor: Branislav Dimitrijević

  In Memoriam Branimir Stojanović – Trša

  Otvorenost je najveće lukavstvo. Tako nas je učio Branimir Stojanović – Trša. Ta formula, jedna od tek nekolicine neupitnih formula kojima je ponekad pribegavao,…

  02.03.2022.
 • 27. rođendan CZKD-a i širenje izložbe „Javnost i prostor“

  27. rođendan CZKD-a i širenje izložbe „Javnost i prostor“

  Prvog januara 2022. tačno u 12h obeležili smo 27. rođendan CZKD-a širenjem izložbe JAVNOST I PROSTOR. Izložbu JAVNOST I PROSTOR čine likovne i prostorne…

  11.01.2022.
 • Zaustaviti agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu

  Zaustaviti agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu

  Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode oštro osuđuju agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i upozoravaju da je na delu flangratno kršenje normi međunarodnog prava.…

  03.03.2022.
Loading...